Soroush Shouri undervisar de anställda på EHAB om den psykologiska metoden ACT– Acceptance and Commitment Training Text: Annika Fored Foto: Sophia Carrhage

”Den mänskliga hjärnan är en tankemaskin, man ska inte tro allt man tänker”

Psykologen Soroush Shouri hjälper oss utveckla vår psykologiska flexibilitet med ACT – Acceptance and Commitment Therapy. Det är en psykologisk metod som ger en mer meningsfull och handlingsorienterad livsstil.

Under 2024 har teamet i EHAB gruppterapi med Sorosuh Shouri – leg. psykolog med över 10 års erfarenhet inom Kognitiv Beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy, eller Acceptance and Commitment Training som det kallas på arbetsplatser, för att utveckla våra färdigheter i medvetenhet och öka vår produktivitet, prestation och vårt välmående.

Soroush – hur beskriver du ACT som behandlingsform?

— ACT är en modern psykologisk metod som på kort tid fått stort genomslag. Med över 1000 vetenskapliga studier som stöd är metoden effektiv för att hantera en mängd olika utmaningar, från ångest och nedstämdhet till smärta och förbättring av prestationer inom både arbetsliv och idrott. Den skiljer sig från traditionell KBT då den fokuserar på att utveckla det som kallas psykologisk flexibilitet snarare än på symptomreducering, såsom att ta bort eller ändra negativa tankemönster. ACT stärker vår förmåga att vara närvarande i ögonblicket vi befinner oss i och påminner oss om att vi antingen kan ändra eller hålla fast vid ett beteende för att röra oss närmare det som är viktigt i livet. För att kunna göra detta fokuserar ACT på att skapa medvetenhet för vad som är viktigt i livet, vad är det jag vill uppnå? ACT betonar acceptans till de hinder som dyker upp längs vägen för att kunna närma det som är viktigt för oss.

Hur kan man genom ACT arbeta förebyggande med hälsa?

— Den mänskliga hjärnan är en tankemaskin, man ska inte tro allt man tänker. Den mänskliga förmågan att tänka är ett tveeggat svärd. Människans förmåga till tänkande är ett fantastiskt verktyg för att lösa problem, men baksidan av vårt tänkande är att vi kan lida av saker som inte finns i vår närhet. Dessutom har vårt tänkande förmågan att skapa problem som egentligen inte finns. Hjärnan identifierar och hittar på potentiella framtida händelser, eller från det förflutna, som leder till onödiga känslor av ångest och stress. ACT kan hjälpa oss att skapa ett sundare förhållningssätt till vårt tänkande, som innebär att vi använder oss av tänkandet när det hjälper oss och släpper uppmärksamheten från innehållet i tankar när det inte hjälper oss. Därigenom skapas ett mer balanserat förhållningssätt till tankarna, så att vi inte blir fångade i destruktiva tankemönster som hindrar oss från att leva, prestera och utvecklas. Att acceptera verkligheten som den är låter kanske självklart eller simpelt men jag lovar att i skarpa lägen när livet inte är på det sättet vi önskar, kan vi använda ACT som hjälpmedel i att acceptera våra och andras begränsningar och hitta sätt att leva meningsfullt trots dem.

Hur kan ACT stärka vår mentala hälsa?

— En osäker värld ställer höga krav på vår förmåga att vara förberedda på framtida händelser. Tack vare människans unika förmåga att tänka, kan vi planera och förbereda oss för det oväntade. Men vi oroar oss ofta för framtiden på sätt som skadar mer än det hjälper, vilket kan försätta oss i ständiga tillstånd av ångest och stress. Det är här ACT kan spela en viktig roll, då den ger oss strategier för att effektivt använda vårt tänkande när det verkligen gynnar oss samt att släppa taget om det när det inte gör det. En metod inom ACT är exempelvis kognitiv defusion eller kognitiv frikoppling, som innebär att vi observerar våra tankar utan att fastna i dem och accepterar att det alltid finns saker som är utanför vår kontroll, samtidigt som vi agerar enligt våra kärnvärden. På så sätt kan vi minska onödig oro och rikta vår energi mot mer produktiva och värdefulla insatser. Saeid Esmaeilzadeh, styrelseordförande och grundare i EHAB, brukar betona vikten av resiliens som en av de viktigaste egenskaperna och jag är enig. För att vi ska kunna vara motståndskraftiga i en storm, behöver vi också vara flexibla. Tänk dig en storm som drar igenom en skog. De stora, stela träden knäcks när stormen drar förbi. Vilka träd är det då som överlever? Jo, det är de som är böjliga och flexibla. Bambuträd är ett utmärkt exempel, de är mycket flexibla och kan böja sig utan att brytas. Denna flexibilitet hjälper dem att överleva stormar där stelare träd ofta knäcks. Om vi är rigida i vårt förhållningssätt till vår omvärld, våra egna övertygelser och egna mentala modeller så är det hög risk att vi knäcks när vi utsätts för en storm eller en motgång. Precis som bambuträden kan vi dra nytta av att vara flexibla, vilket gör oss bättre rustade att hantera och anpassa oss till förändringar och utmaningar. Här blir arbetet med EHAB:s no bullshit policy intressant. Den kan hjälpa oss att inte fastna i rigida förhållningssätt samt skapar ett utrymme för att ifrågasätta det egna tänkandet och våra egna övertygelser. Detta är ett förhållningssätt som går hand i hand med ACT då psykologisk flexibilitet hjälper oss att förhålla oss till livets stormar och hantera utmaningar.

Hur kan tillämpning av ACT bidra positivt till EHAB:s företagskultur?

— Här vill jag lyfta Amy Edmondsons forskning. Hon är professor vid Harvard Business School och har studerat faktorer kring vad som bygger framgångsrika team. Är det gruppdeltagarnas IQ-nivå eller om gruppen har liknande bakgrund eller är det andra faktorer som påverkar? Hennes forskning identifierar den viktigaste faktorn för att skapa framgångsrika team till vad hon kallar psykologisk trygghet i teamet. Team som präglas av psykologisk trygghet, där medlemmarna känner sig säkra nog att ta risker och uttrycka sina åsikter utan rädsla för negativa konsekvenser, tenderar att vara mer innovativa, presterande och må bättre. Google genomförde en omfattande studie tillsammans med Harvard, känd som ”Project Aristotle”, som bekräftade Edmondsons fynd. Studien, som analyserade data från hundratals Google-team, fann att den viktigaste faktorn för ett teams effektivitet var psykologisk trygghet. Team där medlemmar kände sig trygga att ta risker och misslyckas utan att dömas ut presterade bättre och var mer effektiva än de där sådan trygghet saknades. Denna studie understryker vikten av att skapa en arbetsmiljö där öppenhet och acceptans värdesätts. ACT lär ut tekniker som kan hjälpa teammedlemmar att acceptera sina egna och andras tankar och känslor utan omedelbart dömande. Detta främjar en miljö där medarbetare känner sig trygga att dela idéer och ta risker, vilket är i linje med principerna om psykologisk trygghet. Genom att tillämpa ACT kan organisationer skapa arbetsplatser där ärlighet och transparens uppmuntras, vilket direkt stödjer skapandet av trygga och högpresterande team.

Hur är det att jobba med oss i EHAB?

— EHAB är ett fantastiskt bolag med många kreativa, engagerade och intelligenta personer som ofta ställer både nyfikna och kritiska frågor vilka också utmanar och utvecklar mig i min roll som psykolog. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med ACT, breath work och gruppsessioner framöver.

 

Text: Annika Fored Foto: Sophia Carrhage

Senaste nyheter

”Bridge skiljer sig från andra samarbeten”

Viktor Ström, Head of Research.

Nycklar till framgångsrika företagsförvärv – lärdomar från våra senaste studier