Sedan 25 år tillbaka har Minitech utvecklat produkter för att hjälpa människor som lider av nedsatt blodcirkulation. Nu tar de klivet för att rädda livet på personer som drabbas av hypotermi. Text: Kristofer Åkesson

Huvudsaken är att rädda liv

Det norska bolaget Minitech, som är ett av Eitriums portföljbolag, ska revolutionera den europeiska akutvården och rädda liv – med en mössa.  

När EHAB:s styrelseordförande Mouna Esmaeilzadeh var 3 år flydde hon tillsammans med sin familj från Iran genom snötäckta berg. Helt plötsligt försvann lilla Mouna in under snön, hon gick inte att hitta. Efter lång tid lyckades hennes mamma tillslut få tag i Mounas hår och drog upp henne – Mouna var nedfrusen och hjärtat hade stannat.
Sällskapet lyckades ta sig till en by där Mouna tack vare de äldre kvinnorna i byn sakta kunde värmas upp och räddas tillbaka till livet.

40 år senare jobbar Mouna Esmaeilzadeh som styrelseordförande för EHAB och bland bolagsgruppens runt 150 bolag finns det ett som har en direkt koppling till just denna historia från hennes barndom. Minitech som snart lanserar en för världen helt ny produkt med ambition att revolutionera akutvården och rädda liv.

Sedan 25 år tillbaka har bolaget utvecklat produkter för att hjälpa människor som lider av nedsatt blodcirkulation i händer och fötter (bland annat Raynauds fenomen) och därför behöver hjälp att värmas upp. Tack vare denna teknik tar de nu klivet för att hjälpa personer som, liksom Mouna, drabbas av hypotermi (en kroppstemperatur under 35 grader).

– Mounas historia är verkligen mirakulös och behovet är lika stort idag som det var då. Därför är vi stolta över vår nya produkt som kallas HAT, säger Kjetil Aasbakken, VD Minitech.

Vi tar det från början. Norska Minitech grundades för 25 år sedan i Hamar cirka 1,5 timme norr om Oslo, med ambitionen att skapa värmehjälpmedel för att värma upp nedkylda kroppsdelar. Idag har de kontor både i Hamar och i Malung i Dalarna i Sverige. Totalt arbetar 19 personer på bolaget.

Tillsammans med ortopediska kliniker, hälsoinstitutioner och brukare har man i snart tre decennier utvecklat produkter med syfte att värma upp kroppsdelar. Produkterna har förändrats över tid men tack vare en avancerad teknologi med microchip som styr temperatur är man nu ledande i Norge och Sverige och erbjuder ett brett sortiment av produkter. De säljer produkter till vårdgivare som ger vård till personer med Raynauds fenomen och andra diagnoser som ger försämrad blodcirkulation, som orsakar nedkylda kroppsdelar, och som i många fall orsakar enorm smärta. Man räknar idag med att hela 10% av befolkningen lider av olika grad av Raynauds fenomen, så behovet är stort.

– Det finns väldigt många människor som skulle behöva våra produkter, men eftersom det är en medicinsk utrustning med en särskild certifiering kostar till exempel ett par handskar upp till 5000 norska kronor plus moms. Det gör att i Norge, där vår kund är NAV (Norges arbets- och välfärdsförvaltning), behöver brukaren inte betala något. Så fungerar det inte riktigt i Sverige, tyvärr, därför är den marknaden lite mer utmanande, men å andra sidan är vi ensamma i Sverige om att erbjuda dessa produkter, så potentialen är stor”, säger Kjetil Aasbakken.

Förutom att deras produkter subventioneras av den norska staten finns det en annan anledning att Minitech är något som många känner till i Norge. Sedan några år jobbar man tillsammans med norska superstjärnan och paralympiern Birgit Skarstein som fungerar som språkrör och ambassadör för Minitechs produkter. Hon har bland annat 11 VM-medaljer, varav 7 är i sommarsporten rodd och 4 i vintersporten längdskidåkning och är förutom sin höga status som idrottskvinna en stark röst i Norge för sociala frågor, inte minst för rörelsehindrade personers situation.

Birgit förlamades i nedre delen av kroppen efter en olycka 2009 och sitter idag i rullstol. Detta gör att hon, tillsammans med många andra som sitter i rullstol, är i stort behov av att värma upp sina kroppsdelar, framförallt i vårt kallare klimat här uppe i norr.

– Jag träffade Birgit på en konferens 2018 och hon berättade att hon använde våra strumpor väldigt mycket och att de gav stor effekt, så jag frågade om vi inte skulle jobba tillsammans, och på den vägen är det. Hon är en stor profil i Norge, i klass med Therese Johaug, så för oss har det såklart varit väldigt bra, och ett kvitto på kvaliteten på våra produkter.

När EHAB:s plattformsbolag Eitrium fick upp ögonen för bolaget tack vare dess stora potential, blev ett förvärv snabbt aktuellt. Och sedan i fjol tillhör Minitech bolagsgruppen.

– Det är ett spännande nytt kapitel för oss, Eitrium har ett långsiktigt perspektiv med sin investering, och de har inte några önskemål att vi ska ändra på något, utan fortsätta göra det vi gör, det vi kan. Vi tycker det är en väldigt bra familj att nu vara en del av, och efter att ha träffat de andra bolagen i gruppen ser vi att det finns mycket att bidra med och lära även om vi inte alla är i exakt samma bransch. Och många av bolagen inom Eitrium är internationella, så där finns det mycket att lära när det kommer till export till exempel.

Med Eitrium som ny ägare och unika produkter med värmetrådar och uppladdningsbara batterier är man nu redo för nästa kliv, att revolutionera akutvården, och rädda liv.

Einar Fossli som jobbar inom Norsk Luftambulanse kontaktade oss med en idé om att tillsammans utveckla en ny produkt. De har ett internt system där man kan komma med idéer och få finansiering för att utveckla nya produkter och Einar hade en idé och såg ett stort behov av en aktivt värmande huva, som gör at en nedkyld patient får värme omedelbart. Med tanke på vår teknik med värmetråd och batterier, var det en bra match, och vi tackade självklart ja till detta viktiga projekt.

Minitech har i och med detta projekt startat ett nytt undervarumärke – Northerm – för att särskilja värmehjälpsmedelsprodukter från medicinsk utrustning. Den nya huvan, som planeras lanseras under Northerm på marknaden under hösten 2023 kallar de HAT (Hypothermia Active Treatment). Produkten har testats av både räddningspersonal och andra instanser för att säkerställa effekten och säkerheten kopplad till elektricitet och praktisk användning.

– Upp till 35% av de som drabbas av måttlig hypotermi, och upp till 80% av de som drabbas av allvarlig hypotermi omkommer, men ju fortare du får värme desto större chans att du överlever. Det finns idag andra huvor som enbart isolerar huvudets värme, men eftersom de inte tillför värme så räcker inte det. Därför är vår nya produkt ett effektivt sätt att värma upp huvud och hals snabbt. Och tillskillnad från andra produkter som fokuserar på att värma upp kroppen så är huvudet ofta lättillgängligt, och det tar bara 30 sekunder att sätta på den och börja tillföra värme vilket gör att den viktiga blodtillförseln till hjärnan räddas på detta sätt. Det finns också en risk att jobba med att värma torson efter en allvarlig skada då man inte alltid vet om det finns skador i ryggrad eller liknande.

Marknaden för HAT är stor. Bara i Norge finns det 758 ambulanser, och i Sverige kan du räkna med mer än 3 gånger så många. Dessutom finns det intresse från försvarsmakten.
– Vi har fått frågan om att direkt få testa produkterna i fält, då hypotermi är ett stort problem i väpnade konflikter, framförallt i vår del av världen.

Förutom Norge och Sverige satsar man nu även på fler marknader. Produkten är världsunik och får ett EU-certifikat och även certifikat för Schweiz och UK. Norsk Luftambulanse har dessutom många samarbetspartners, t.ex. i Schweiz, där planen är att få in dessa i deras helikoptrar. För ambulanssjukvården är helikopterambulanserna ofta ledande i utvecklingen och många ser vad de använder, och att det sedan smittas över till vanliga ambulanser.

Kjetil känner till Mounas story, att hon som 3-åring drabbades av hypotermi och återväcktes med hjälp av uppvärmning efter att hjärtat hade stannat. Kjetil imponeras av den starka historien men trycker samtidigt på baksidan och riskerna med uppvärmning. Det kan resultera i att man värms upp för snabbt, och därmed riskerar få allvarliga brännskador om man kommer i kontakt med temperaturer över 43 grader celsius när man drabbats av hypotermi. Därför har HAT ett självreglerande system som gör att den aldrig kan nå över 40 grader celsius.

– Jag vet en norsk räddningspersonal som lade en nedkyld person på en madrass med vatten, och när en annan person skulle fylla på madrassen gjorde man det med uppvärmt vatten vilket resulterade i att patienten dog på sjukhuset av brännskador.

Med Mounas mirakulösa historia i ryggen, och med Minitechs vision om att rädda liv, på samma sätt som de iranska kvinnorna lyckades göra i den där byn i början av 80-talet, känns det lika symboliskt fint som det känns viktigt att denna produkt nu kommer ut på marknaden, inte bara i Norge och Sverige, så snart det bara går.

Senaste nyheter

”Bridge skiljer sig från andra samarbeten”

Viktor Ström, Head of Research.

Nycklar till framgångsrika företagsförvärv – lärdomar från våra senaste studier