Det finns flera spår i den forskning som bedrivs vid EHAB, där den gemensamma tråden är tankeledarskap. Det handlar om att fördjupa kunskapen om affärsutveckling bland små och medelstora företag i Sverige och övriga Norden, och om vad som gör arbetskulturen och företagskulturen i Norden så unik. En del i arbetet är Nordic Innovation Triangle. I detta index kartläggs de 27 storregioner som utgör Norden inklusive Baltikum. Indexet ger en helhetsbild av hur det ser ut med tillväxtfinansiering, affärsutveckling och innovation bland de små och medelstora företagen i olika regioner av Sverige och grannländerna. Denna unika kartläggning ger ökad förståelse för den ekonomiska geografin i Norden, genom att till exempel omfatta en jämförelse av den branschfokus som de framgångsrika nystartade företagen i respektive region har. Dessutom visar indexet på den starka länk som finns mellan de samlade kapitalinvesteringar som sker i varje region och nivån på arbetslösheten. Det visar sig att cirka 110 000 kronor högre nivå av samlade investeringar i varje nordisk region, per vuxen invånare, är länkad till 1 procentenhet lägre arbetslöshet. Resultatet av kartläggningen sprids till medier runtom i Sverige, och andra delar av Europa.
Forskning tas även fram inom ekonomisk historia. Nyligen publicerades studien “The evolution of the Swedish market model” i den vetenskapliga journalen Economic Affairs. Den ger en inblick i den svenska modellens utveckling, från den allra första handeln i Sverige, till den decentraliserade företagsledning som präglar den svenska ekonomin idag. En vanlig bild av Sverige som finns är att landets historia börjar med vikingarna, men i själva verket har Sverige en handelshistoria som är långt äldre än så. Falu koppargruva är idag inte i bruk, men är den enskilda ekonomiska verksamhet i Sveriges historia som har spelat viktigast roll. Det är också världens allra första aktiebolag, då den första kända aktien är en ägarandel i gruvan från 1288. Sverige var senare än många andra europeiska länder med etableringen av ett bankväsende, men Stockholm Banco som grundades 1657 revolutionerade finansvärlden genom att utge de första kreditnoterna i Europa. Banken omformades till Riksens Städers Bank (senare Sveriges Riksbank) och blev därmed den första riksbanken i världen. Sverige har också varit drivande i förståelsen för marknadsekonomin som institution. Det är välkänt att Adam Smith publicerade boken Wealth of Nations 1776, men mindre välkänt är att pocketboken Den nationella vinsten publicerades i Stockholm redan 1765. Finlands-svenske Anders Chydenius presenterade sin bok, med ett budskap mycket liknande Adam Smith, i Sveriges riksdag 11 år innan Wealth of Nations gavs ut i London. Sverige har också spelat en avgörande roll i framväxten av egalitär kapitalism, genom att vara en föregångare under 1700-talet i att öppna upp professioner och entreprenörskap också för kvinnor.
Annan forskning som är på gång handlar om hur en betydligt högre andel av små och medelstora företag i Sverige förlitar sig på private equity som källa till finansiering, eller planerar att göra så, jämfört med i övriga Europa. Tillväxtfinansiering fungerar särskilt väl i Sverige, eftersom den tillitsbaserade modellen av företagsledning gör det möjligt för entreprenörer att behålla sin roll som företagsledare även efter att verksamheten expanderat med private equity investeringar. Denna form av finansiering är särskilt länkad till innovationsaktivitet, vilket förklarar varför Sverige sex år i rad har rankats som EU:s allra mest innovativa ekonomi. Därmed framkommer att hög nivå av tillit är det nordiska guldet, som möjliggör en form av tillväxtfinansiering som är särskilt länkad till innovation.
Just nu jobbar vi med forskning kring resilians – motståndskraft inför interna och externa kriser i företagen. Det sker genom semi-strukturerade intervjuer med entreprenörer och EHAB:s medarbetare, samt genom avancerad datainsamling från statistiska databaser över det svenska näringslivet.
Det är flera olika spår, med det gemensamma att forskningen alltid har en logisk EHAB-vinkel. Fokus ligger på tillväxtfinansiering, affärsutveckling och innovation. Decentraliserad affärsledning och andra aspekter av nordisk affärskultur studeras för att bättre förstå vad som urskiljer företagsledning i Sverige och grannländerna från övriga Europa. Fokus ligger på att forskningen genomgående ska vara intresseväckande. Resultaten hålls inte internt utan sprids medialt och akademiskt, så att också andra kan dra nytta av lärdomarna.