Att navigera genom den komplexa världen av M&A är en resa fylld av möjligheter och utmaningar. Som Head of Research på EHAB har jag haft privilegiet att fördjupa mig i denna dynamiska sfär och därigenom identifiera mönster och faktorer som utgör nycklarna till framgång. Genom att rikta vår uppmärksamhet mot transaktioner som involverar kunskapsintensiva och entreprenöriella företag har vi formulerat insikter av värde, insikter som praktiskt kan tillämpas för att stärka och forma vår verksamhet i vardagen.
I vår strävan efter att inte bara dela resultat externt genom publikationer i vetenskapliga tidskrifter (och på Linkedin), utan också att odla djupare insikter inom vår interna EHAB-tribe, har vi utvecklat en systematisk metod för kunskapsöverföring. Genom seminarier och forum, så som EHAB:s Playbook, skapar vi en nära koppling mellan vår forskning och våra plattformsbolags dagliga verksamheter.
Denna inåtriktade strategi ger vår forskning på EHAB en direkt och positiv inverkan på våra plattformsbolags verksamheter. Genom att omsätta våra resultat i konkreta åtgärder bidrar vi till att stärka och optimera våra partnerskap och affärsstrukturer. Detta tillvägagångssätt är en reflektion av vår övertygelse om att forskningsrelaterade insikter inte bara ska dokumenteras i rapporter, utan också omsättas i handlingar som driver innovation och framgång.
Nedan delar jag med mig av två konkreta fall där forskningen har spelat en betydande roll för våra plattformsbolag.
AUTONOMI OCH KUNSKAPSUTBYTE I M&A
M&A har länge fascinerat både ekonomer och affärsledare, då de bär med sig löftet om betydande värdeskapande. Samtidigt visar empirisk forskning att detta löfte ofta inte uppfylls. I linje med vår filosofi visar vår forskning att framgång i M&A, särskilt när entreprenöriella företag är involverade, i hög grad är beroende av att ge entreprenörerna autonomi samtidigt som man främjar möjligheterna till givande kunskapsutbyte.
Att bevilja entreprenörerna autonomi är av avgörande betydelse. Utan detta riskerar man att inskränka deras potential och därigenom underminera den innovativa takten. Vidare är det strategiskt att möjliggöra kunskapsutbyte mellan alla involverade parter, vilket i sin tur ökar möjligheterna att generera innovationer och/eller effektivisera processer. M&A-processer som involverar entreprenöriella företag handlar därför inte enbart om finansiella transaktioner; det är en allians av strategiska partnerskap och företagskultur som är avgörande på lång sikt.
Utöver att dela insikter och erfarenheter under Management Meets, vilket har resulterat i samarbeten mellan några av våra plattformsbolags dotterbolag, pekar vår forskning på en intressant strategi som innebär att korsbefrukta styrelserna. Med detta menar vi att erbjuda entreprenörer från ett av våra plattformsbolags dotterbolag möjligheten att sitta i styrelsen för ett annat dotterbolag, och vice versa. Detta leder till en djupare förståelse för verksamheten hos ett liknande, men ändå annorlunda företag. Dessutom skapar det möjligheter för serendipitet, det vill säga oväntade och framgångsrika utfall.
ATT FINNA, FÖRVÄRVA OCH FÖRÄDLA RESILIENS
I vår senaste forskning har vi granskat hur holdingbolag kan förstärka resiliensen hos de bolag de äger. Begreppet resiliens, eller mer specifikt organisationsresiliens, innebär förmågan att övervinna både kända och okända störningar. Trots likheterna med begreppet organisationsmotståndskraft hävdar vi att dessa termer skiljer sig åt på ett avgörande sätt. Motståndskraft fokuserar på att hantera och motstå kända utmaningar, medan resiliens omfattar både kända och okända störningar.
Våra forskningsresultat belyser de mångfacetterade mekanismerna genom vilka holdingbolag förmedlar resiliens till sina dotterbolag, såsom etableringen av kunskapsnätverk och relationer, stärkandet av anpassningsförmågan, och strategiskt ledarskap. Dessa mekanismer är avgörande för att rusta kunskapsintensiva, innovativa och entreprenöriella företag att navigera genom marknadens volatilitet och motgångar, vilket bidrar till högre nivåer av kollektiv resiliens.
Dessa mekanismer kan sedan brytas ner till mindre, mer konkreta beståndsdelar som kan implementeras i vårt arbete med att finna, förvärva och förädla resilienta och entreprenöriella bolag som har stor potential att generera en hög avkastning för våra aktieägare.
Sammanfattningsvis har vår forskning inte bara fördjupat vår förståelse för M&A-dynamiken och dess framgångsfaktorer, utan den har också gett oss konkreta riktlinjer för att forma vår verksamhet. Genom att prioritera partnerskap som liknar allianser och främja organisationsresiliens kan vi skapa en portfölj som är robust och hållbar. Vi understryker även fördelarna med intern forskning, vilket ger oss möjlighet att forma våra egna insikter och anpassa dem efter våra specifika behov. Genom att aktivt delta i forskningsprocessen har vi unika möjligheter att empiriskt analysera teoretiska ramverk och insikter för att utforma handlingsbara strategier som stärker vår verksamhet och leder oss mot framgång.