När vi talar om entreprenörskap, dyker ofta bilden upp av en ung startup som med sparsamma resurser strävar efter att förvandla en dröm till verklighet. En sådan dröm, lik den vi hade när vi grundade Hidden Dreams 2019, föreställer sig ofta en framtid där hårt arbetande talanger möts för att förverkliga en idé med hög förutsägbarhet. Utöver frågan om hur en hittar just sådana idéer – vilket är en spännande diskussion i sig – så är den naturliga knäckfrågan: Hur lockar vi talanger?
När kostnaden för att starta bolag sjunker över tid och insatsen för att få en produkt till marknaden kontinuerligt blir lägre, så försvinner också naturligt trösklarna för ambitiösa personer att provtrycka sina idéer. För femtio år sedan var det nästan omöjligt att ”bara testa” en idé eftersom kapitalkostnaden och insatserna var för höga. Idag kan du bygga ett digitalt imperium från källaren i föräldrahemmet, ett miljardspel med dina IT-kompetenta vänner direkt efter universitet och du kan göra det med 25 000 kronor i aktiekapital och en stor portion mod, lite tur och massa skicklighet.
Det har aldrig varit enklare för människor i Sverige att ta sig in på arbetsmarknaden genom att skapa egna företag. Det är en historisk och fantastisk utveckling. Samtidigt så skapar det också fler situationer där ett nystartat bolag är rikt på drömmar men har ont om pengar. Och hur lockar man då till sig duktiga personer som förstår sitt eget värde och som samtidigt delar bolagets vision, idé och mål? Om lönen inte kan vara högre än på andra ställen och arbetstiden förmodligen är sämre och mer ostrukturerad? Med den enda valutan du har kvar: delägarskap.
Nyligen vann Hidden Dreams, tillsammans med vårt portföljbolag VivoLogica och våra rådgivare på Unum Tax, en avgörande kamp mot Skatteverket, vilket innebär en betydelsefull framgång för svenska startups. Kärnan i striden? Kvalificerade personaloptioner, ett centralt verktyg för Hidden Dreams och andra startups för att attrahera och behålla de bästa talangerna genom att erbjuda delägarskap på ett sätt som både är skatteffektivt för optionsägaren, men också för det nystartade bolaget med sin begränsade likviditet.
Dessa kvalificerade personaloptioner ger anställda en möjlighet att, under gynnsamma skattemässiga förhållanden, ta del av företagets framgång genom delägarskap. Förenklat kan de ses som ett löfte från företaget: ”Om det går bra för oss, kommer det också att gå bra för dig.”
Men trots dessa nya optioners betydelse för startup-ekosystemet, har deras skattemässiga status länge varit oklar. Skatteverkets ifrågasättande av väldigt specifika och nyanserade metoder för att faktiskt leverera aktierna som optionerna ger rätt till har äventyrat rättssäkerheten. Extra försvårande är att det framför allt är optionsinnehavaren som stått äventyrad, nu senast och särskilt gällande uttagsbeskattningen. När jag frågade Christer Hellström och Saeid Esmaeilzadeh i vår styrelse om de stöttade vår rekommendation att stå emot Skatteverkets krav var det tydligt att siktet var inställt på något mer än bara en enskild kamp för ett av våra bolag inom Hidden Dreams. Det var för hela det svenska startup-landskapet, för dess möjlighet att locka internationell talang i en alltmer globaliserad och digital värld.
För i en tid då talanger fritt kan röra sig över gränserna, och när erbjudanden från svenska startups inte bara jämförs med möjligheter i Stockholm utan även i städer som Berlin, London och Zürich, blir personaloptionernas rättssäkerhet avgörande.
Detta ger svenska startups en verklig chans att konkurrera på en internationell nivå. Speciellt då många startups är i behov av IT-kompetens som har den adderade möjligheten att kunna utföra merparten av sitt arbete på distans.
Tack vare det hårda arbetet från Unum Tax, hela vägen upp i Högsta Förvaltningsrätten, så har Hidden Dreams seger över Skatteverket sänt en tydlig signal till hela ekosystemet. Rättssäkerheten kring de kvalificerade personaloptionerna är nu fastställd. För svenska startups innebär detta en klarare väg framåt, en större chans att attrahera de bästa och mest ambitiösa talangerna, och en möjlighet att erbjuda dessa talanger ett attraktivt paket som konkurrerar på en global skala. För våra talanger innebär det en trygghet att aktierna som optionerna ger rätt till kommer att levereras på just det skatteeffektiva sätt som var hela tanken från första början.
Vad innebär detta framåt? För det första kommer det att finnas en ökad trygghet och attraktivitet i att jobba för och bygga startups i Sverige. Personaloptioner blir ett ännu starkare verktyg för att attrahera och bibehålla talang. För det andra signalerar det till internationella investerare att Sverige är en fördelaktig plats att investera i, med klara och rättssäkra regelverk.
Men framför allt tycker jag nog detta är en liten men viktig seger för drömmare, för dem som ser en framtid där passion, talang och hårt arbete kan samlas under en gemensam vision.
Hidden Dreams vinst är i slutändan inte bara vår egen – den tillhör hela den svenska startup-världen, och det är jag väldigt stolt över.