Pontus Braunerhjelm, Johan Gärdebo, Nima Sanandaji och Viktor Ström utgör forskarkvartetten i EHAB:s Thought Center. Text: Annika Fored Foto: Rickard L Eriksson.

Vetenskapligt bolagsbyggande

Vetenskapligt, systematiskt och evidensbaserat. Forskningen ligger i EHAB:s DNA. Med ett team av forskare genomförs studier inom verksamhetskritiska nyckelområden för att skapa insikt och de bästa verktygen för bolagsgruppen.

EHAB:s Thought Center har i uppdrag att genom sin forskning utveckla EHAB:s kollektiva humankapital. Ambitionen är att utnyttja befintlig kunskap från olika forskningsfält ihop med ny empiri från EHAB:s egen verksamhet och omedelbara omgivning. Det är ett förhållningssätt som har stöd i litteraturen: företag som är engagerade i forskning har bättre förutsättningar att förstå förändringar i ekonomin och omvandla dem till möjligheter jämfört med företag som inte bedriver någon egen forskning. Trots det är förhållningssättet än så länge ovanligt.

Forskning driver kunskap och bidrar till hållbar tillväxt och framgång. Genom att kombinera insikter från akademin med empiri skapas såväl teoretisk förståelse som praktisk användbarhet.

– Att vi inte är finansfolk ger oss stora fördelar. Vi är vetenskapsnördar, nästan lite tråkiga, säger Mouna Esmaeilzadeh i en intervju där hon beskriver EHAB.

Hon disputerade 2011 med en avhandling om Huntingtons sjukdom och studerade parallellt en magister i filosofi, och brodern Saeid Esmaeilzadeh blev Sveriges yngste docent i materialkemi 2002.

Idén om att bygga ett in-house forskarteam uppstod för ett par år sedan. Syskonen hade observerat att det fanns en avsaknad av ansvar, framförallt i finansvärlden, kring att ta sig tid att förstå saker på djupet, och upplevde en oförmåga kring att aktivt ifrågasätta information. I EHAB strävar de båda grundarna efter att odla det intellektuella klimat som kännetecknar världens bästa universitetsmiljöer – en kombination av öppen, kritisk dialektik. Ett sorts vaccin mot mänskliga tillkortakommanden och medicin mot att vi inte ska färgas av givna sanningar i vår samtid.

 

Som anställd i EHAB har man ett inneboende ansvar att presentera belägg för det man står för. Evidens och empiri som styrker och underbygger argumentationen för varför en slutsats är bättre, mer rimlig och mer korrekt än en annan. Belägg för huruvida något är nödvändigt eller inte. Dessutom är, och förväntas, du som anställd vara bekväm i vår miljö som har högt i tak. Inget diskussionsämne får klassificeras som för kontroversiellt, tokigt eller omöjligt. Alla idéer är välkomna att angripas, av alla. Grundarnas filosofi är att de bästa idéerna för att bryta ny mark kräver att de kreativa, samvetsgranna och smarta medarbetarna i EHAB utsätter sina resonemang för modellen i öppen, kritisk dialektik. Tes möter antites och blir en ny syntes i den.

Thought Center bidrar tillsammans med vår “No bullshit”-kultur för att vi ska undvika att oreflekterat ryckas med i vad som anses vara givna sanningar i vår samtid. Devisen ”att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större” får här ett sammanhang även på EHAB, där vårt Thought Center guidar oss i att fortsätta tänka fritt, men på rätt sätt.

Vårt Thought Center består av fyra forskare, med olika expertis och bakgrund, som interagerar teori med praktik från våra kärnaktiviteter för att skapa verklig påverkan. Möt teamet här:

 

VIKTOR STRÖM

Hans doktorsavhandling analyserade kunskapsnätverk mellan individer och organisationer med ett särskilt fokus på forskningssamverkan mellan universitet och företag. Som ansvarig för forskningen på EHAB är det hans jobb att säkerställa att vårt ekosystem av entreprenörer kan dra nytta av alla insikter som forskningen genererar.

Viktor Ström, Head of research, EHAB.

Viktor, hur beskriver du din roll?

– Mina ansvarsområden inkluderar att leda vårt eminenta forskningsteam, anpassa våra projekt efter företagets strategiska mål och främja en kultur av evidensbaserad praktik. EHAB:s Thought Center ger oss en unik möjlighet att hantera kritiska frågor relaterade till vår verksamhet, där svaren inte är självklara men samtidigt anses vara avgörande för vår operationella tydlighet och strategiska beslutsfattande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag älskar att vara i en miljö där vetenskap och entreprenörskap samverkar för att främja innovation och tillväxt. Att arbeta bland kollegor som prioriterar öppenhet och kritiskt tänkande ger mig inspiration och energi dagligen. Genom att kombinera vetenskapliga insikter med entreprenöriella idéer kan vi skapa en dynamisk atmosfär där nya möjligheter upptäcks och utvecklas för att möta morgondagens utmaningar.

 

PONTUS BRAUNERHJELM

Professor Pontus Braunerhjelm är en integrerad del i EHAB:s Thought Center och bidrar utöver forskningsresultat med rådgivning inom områden relaterade till entreprenöriell forskning. Hans forskningsintressen grundar sig i olika områden som entreprenörskap, innovation, industriell dynamik, tillväxt, filantropi och fintech.

Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi och Research Advisor I EHAB.

Pontus, berätta om din roll i EHAB:s Thought Center?

– Jag bistår EHAB med vissa insikter, samtidigt som EHAB kan bidra till att flytta fram forskningsfronten. Tillsammans med EHAB:s medarbetare hoppas jag att bland annat hjälpa till att tydliggöra kärnan i EHAB:s kompetens och vad företaget bidrar med till sina portföljbolag. Dessa insikter har ett generellt värde men är också kopplade till egenskaperna hos grundarna och andra nyckelpersoner verksamma inom EHAB.

Hur beskriver du din forskning?

– Min forskning fokuserar på entreprenörskap och innovation och EHAB är grundat av en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. Dessutom har EHAB samlat många entreprenöriella medarbetare, delvis i skärningspunkten mellan akademi och entreprenörskap. Sammantaget ger detta en unik möjlighet för mig att få inblick i hur ett entreprenörsdrivet företag fungerar.

NIMA SANANDAJI

Nima Sanandaji är författare till över 30 böcker om innovation, entreprenörskap, brottsförebyggande och företagshistoria. Han är också författaren bakom Nordic Innovation Triangle-rapporterna och forskare i EHAB.

Nima Sanandaji, Ordförande ECEPR (European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform), teknologie doktor från KTH och en av EHAB:s forskare.

Berätta lite mer om Nordic Innovation Triangle och vilka projekt du forskar kring just nu?

– En del av det är att kartlägga förutsättningarna för tillväxtfinansiering, SME-utveckling och innovationer i hela Norden och att kommunicera genom media vad som behöver förbättras för olika delar av Sverige ska utvecklas. Ofta ses Sverige som en ekonomi, men den består av åtta funktionsdugliga ekonomier (ex. Stockholm, Västsverige och Övre Norrland). Vi studerar förutsättningarna i var och en och jämför dem med de andra funktionsdugliga ekonomierna i Norden. Den kommande forskningen som jag är del av involverar olika tillvägagångssätt för hur företag kan öka sin resiliens – mot interna och externa kriser.

Varför tycker du om att vara en del av EHAB:s Thought Center?

– Jag uppskattar möjligheten att arbeta med intressanta projekt och människor som är lätta att samarbeta med, hög tillit, hög kompetens.

Hur skulle du förklara EHAB:s Thought Center?

– EHAB:s Thought Center bidrar till akademisk forskning, som delas öppet, om hur man stärker små och medelstora företags resiliens samt utforskar dess koppling till den nordiska kulturen av tillit och bidrar till utvecklingen av den svenska marknadsmodellen. Denna forskning resulterar i praktiskt värdefulla insikter och användbara strategier som direkt gynnar EHAB:s bolag.

 

JOHAN GÄRDEBO

Han är Anders Wall-stipendiat, brinner för att föra intellektuella samtal inom akademin utan ideologiska skygglappar och implementerar EHAB:s No bullshit policy.

Johan Gärdebo, Titel Research Fellow vid University of Cambridge och forskare vid EHAB.

Hur skulle du förklara din roll som forskare på EHAB?

– Som idéhistoriker är min roll att beskriva på vilka sätt EHAB verkar inom en längre intellektuell tradition av kritiskt och prövande tänkande vars rötter går tillbaka till antikens Grekland och Persien. Mycket av det som gjort EHAB framgångsrikt kan härledas till en uppsättning principer som vi kallar för Öppen Kritisk Dialektik. Öppen attityd handlar om att förstå världen som den är, medan kritiskt tänkande handlar om hur vi lär oss ifrågasätta våra uppfattningar om världen. Dialektiken mellan dessa två principer är en metod för att genom motsatser och oenigheter nå en ny sorts enhet, att inte nöja sig med kompromisser utan istället nå nya lösningar. Jag hjälper EHAB i att bli bättre på att identifiera och hantera ogrundade påstående, alltså bullshit. Exempelvis genom att skriva white papers och genom att organisera workshops och den intellektuella svartklubben Zirzamin där EHAB:s utökade nätverk av partners debatterar aktuella ämnen. Målet är att främja en företagskultur där det är möjligt och förväntat att avslöja bullshit i våra arbetsprocesser.

Vad tycker du bäst om med att arbeta inom EHAB-sfären?

– Att jag får prata om intellektuella ämnen, men utan att låta som en intellektuell person. Det finns inte så mycket dekorum och ofta en generös dos med humor. Känslan i det här arbetet är att idéerna tas på allvar, och att det uppkommer en mängd nya arbetsuppgifter. Det som räknas är mindre min akademiska bakgrund och desto mer vart jag vill komma härnäst professionellt.

Senaste nyheter

”Bridge skiljer sig från andra samarbeten”

Viktor Ström, Head of Research.

Nycklar till framgångsrika företagsförvärv – lärdomar från våra senaste studier